Het Romaanse erfgoed van de Languedoc-Rousillon - Camping Ma Prairie

Het Romaanse erfgoed van de Languedoc-Rousillon

De regio rondom Canet-en-Roussillon heeft een uitzonderlijk historisch erfgoed en telt vele monumenten in de romaanse bouwstijl die de tand des tijds hebben doorstaan zonder al te veel schade te lijden. Verschillende van deze historische bouwwerken zijn geklasseerd nationaal erfgoed. Zot van het verleden en van oud gesteente, profiteer van uw verblijf in de Oost-Pyreneeën om het romaanse erfgoed van de Roussillon te ontdekken.

Oorsprong en karakteristieken van de romaanse Kunst.

Van de VIe to de Xe eeuw, spreken we tegenwoordig van de periode van de pré-romaanse kunst, welke rond de Xe eeuw wordt gevolgd door de Romaanse periode en die strekt tot halverwege de XIIe eeuw na Chr. Deze Romaanse stijl wordt niet alleen in de architectuur overgenomen maar ook in de beeldhouw-en schilderkunst.

De romaanse kunst is een reactie op de voorafgaande gotische periode. En dat heeft monumenten voortgebracht die lumineuzer zijn en minder log, dankzij nieuwe bouwtechnieken, rondbogen, en kruisribgewelven. Het paleis van de koningen van Majorca in Perpignan, is een mooi voorbeeld waar romaanse bouwkunst en de gotische stijl in elkaar overgaan.

Het rose marmer uit Villefranche-de-Conflent

Staat op de lijst van de mooiste dorpen van Frankrijk, de kleine vestingstad Villefranche-de-Conflent heeft een indrukwekkend historisch erfgoed. Wanneer u door de smalle steegjes loopt kunt u de pittoreske huisjes bewonderen in gotische en romaanse stijl, welke nog altijd bewoond zijn. Of maak een echte reis door de tijd door het rondom gelegen fort Libéria (Villefranche, MontLuis et Belgarde (le Perthus) werken van Sébastien le Prestre de Vauban, de befaamde 17e eeuwse architect te bezoeken. Het dorp is overigens ook het beginpunt van het GELE TREINTJE een waar symbool van de Catalaanse Pyréneeën. In Villefranche is het beroemde rose marmer dat overheerst. De kerken van Saint-Jacques, Saint-André de Belloc en Saint-Etienne de Campelles zijn mooie voorbeelden van romaanse monumenten.

De abdij van Saint-Martin du Canigou

De abdij van Saint-Martin du Canigou kijkt uit over her dorp Casteil. Het klooster, gesticht door benedictijnse monniken in de 10e eeuw, staat op de wereld erfgoed lijst. Het ligt op een goed halfuur tot een uur lopen, afhangend van uw conditie om deze parel van romaans erfgoed te bereiken.

De abdij van Saint-Michel de Cuxa

Het is in de 10e eeuw dat de bouw begint aan de préromaanse kerk in het adembenemende Codalet, welke vandaag de dag de grootste geconserveerde préromaanse kerk is in Frankrijk. De préromaanse stijl is er alom aanwezig en te herkennen aan de hoefijzerbogen.

Vervolgens zijn er veel meer préromaanse nederzettingen gebouwd maar vandaag de dag vindt men er alleen nog de graftombe en de klokkentoren terug. In de XIIe eeuw bouwt men er een romaans klooster waarvan we gelukkig nog steeds de prachtige beeldhouwwerken kunnen waarderen.

Andere romaanses bouwwerken die u wellicht kunnen intéreseren zijn bijvoorbeeld de priorij van Serrabone of het centrum voor romaanse sculptuur in Cabestany.