Het Romaanse erfgoed van de Languedoc-Rousillon - Camping Ma Prairie

Het Romaanse erfgoed van de Languedoc-Rousillon

De regio rondom Canet-en-Roussillon heeft een uitzonderlijk historisch erfgoed en telt veel monumenten in de romaanse bouwstijl die door de eeuwen heen stand hebben gehouden zonder al te veel schade te hebben geleden. Verschillende historische bouwwerken zijn inmiddels geklasseerd als nationaal erfgoed. Profiteer van uw verblijf in de Oost-Pyreneeën om het romaanse erfgoed van de Roussillon te ontdekken, vooral als u van geschiedenis en oude gesteenten houdt!

Oorsprong en karakteristieken van de romaanse Kunst.

We spreken tegenwoordig van de periode van de pre-romaanse kunst als we praten over de 6e tot 10e eeuw na Chr. Deze wordt rond de 10e eeuw gevolgd door de romaanse periode, ingegeven door Romeinse invloeden. De romaanse periode strekt tot halverwege de 12e eeuw na Chr. en de verworven stijl wordt niet alleen in de architectuur overgenomen, maar ook in de beeldhouw- en schilderkunst.

De later opkomende gotische kunst is een reactie op de romaanse periode. Dit heeft monumenten voortgebracht die lumineuzer zijn en minder log, dankzij nieuwe bouwtechnieken, ronde bogen, en kruisribgewelven. Het paleis van de koningen van Majorca in Perpignan is een mooi voorbeeld van de overgang van de romaanse bouwkunst in de gotische stijl.

Het rose marmer in Villefranche-de-Conflent

De kleine vestingstad Villefranche-de-Conflent staat op de lijst van de mooiste dorpen van Frankrijk en heeft een indrukwekkend historisch erfgoed. Wanneer u door de smalle steegjes loopt, kunt u de pittoreske (nog steeds) bewoonde huisjes bewonderen in romaanse en gotische stijl. Wat u ook kunt doen: maak een echte reis door de tijd door ook het (vroeger militaire) fort Libéria te betreden. Het dorp is overigens ook het beginpunt van het Gele Treintje, een waar symbool van de Catalaanse Pyreneeën. In Villefranche overheerst het beroemde rose marmer, niet alleen in het dorpje, maar ook in de Grottes de Canalettes die zich in en net buiten het dorp bevinden. De kerken van Saint-Jacques, Saint-André de Belloc en Saint-Etienne de Campelles zijn mooie voorbeelden van romaanse monumenten.

De abdij van Saint-Martin du Canigou

De abdij van Saint-Martin du Canigou kijkt uit over het dorp Casteil. Het klooster, gesticht door benedictijnse monniken in de 10eeuw, staat op de Werelderfgoed lijst. U zult een goed halfuur tot een uur moeten lopen om deze parel van romaans erfgoed te bereiken, dit hangt natuurlijk af van uw conditie.

De abdij van Saint-Michel de Cuxa

De bouw aan de pre-romaanse kerk in het adembenemende Codalet begint in de 10e eeuw. Dit is vandaag de dag de grootste geconserveerde pre-romaanse kerk in Frankrijk. De pre-romaanse stijl is er alom aanwezig en te herkennen aan de hoefijzerbogen.

Vervolgens zijn er in de omgeving nog veel meer pre-romaanse nederzettingen gebouwd, maar helaas vindt men er vandaag de dag alleen nog de graftombe en de klokkentoren terug. In de 12e eeuw bouwt men er een romaans klooster waarvan we gelukkig nog steeds de prachtige beeldhouwwerken kunnen waarderen.

Andere romaanse bouwwerken die u wellicht kunnen interesseren zijn de priorij van Serrabone of het Centrum voor Romaanse Sculptuur in Cabestany.